Verwacht meer van technologie
op je school.

Of je nu devices voor je leerlingen en leerkrachten hebt gekocht voor, tijdens of na de pandemie, het is onmiskenbaar dat technologie nu stevig is ingebed in het klaslokaal. Scholen en districten kunnen nu technologie gebruiken om het onderwijs en leerproces te bevorderen om de betrokkenheid en het succes van leerlingen aanzienlijk te verbeteren. Elke vernieuwing is een kans om te evalueren wat het beste is voor je leergemeenschap.

De rol die technologie speelt in het klaslokaal een niveau hoger tillen met behulp van de iPad. Als je kijkt naar alles wat je kunt winnen door de overstap naar iPad – een duurzamere technische omgeving, meer betrokkenheid bij de klas en een lagere totale investering voor je district – wint iedereen.

Meer betrokkenheid voor leerlingen

Alle leerlingen verdienen toegang tot leermogelijkheden om ze voor te bereiden op de toekomst, van het hoger onderwijs tot de werkplek en daarbuiten. iPad geeft ze de beste start. Met ingebouwde tools voor productiviteit, creativiteit en samenwerking plus toegang tot een breed scala aan populaire onderwijsapps kan de iPad alles worden wat leerlingen en leerkrachten nodig hebben: een camera, een opnamestudio, een notitieboekje, een schetsboek en nog veel meer.

Dankzij iPad kunnen leerlingen ook contact houden met hun leerproces op een manier die voor hen het beste werkt op elk niveau of in elk vakgebied. En de ingebouwde toegankelijkheidsfeatures ondersteunen elke leerling op basis van hun specifieke behoeften.

En iPad bereidt leerlingen ook voor op het leven buiten het klaslokaal. Momenteel implementeert 100 procent van de Fortune 500-bedrijven iOS en iPadOS.1 Leerlingen zijn dus al bekend met dezelfde devices en software die ze tijdens hun carrière ook gaan gebruiken.

Rijker onderwijs voor leerkrachten

Door barrières weg te nemen die het lesgeven verstoren, krijgen leerkrachten meer tijd voor onderwijs en meer tijd voor leerlingen. Dankzij de intuïtieve interface van de iPad kunnen leerkrachten en leerlingen snel vinden wat ze nodig hebben, georganiseerd blijven en elke opdracht uitvoeren – waardoor ze waardevolle lestijd besparen. En iPad is compatibel met apps en services van Google en Microsoft, zodat leerkrachten zich kunnen richten op het geven van nieuwe vakken in plaats van op het leren van nieuwe tools. Volgens een recent rapport van Forrester heeft het gebruik van Apple technologie het potentieel om 30 procent meer academische tijd terug te winnen dan niet-Apple devices.2

iPad stelt leerkrachten ook in staat om hun tijd optimaal te benutten, zowel binnen als buiten het klaslokaal. Leerkrachten beschikken over de benodigde tools om hun dagelijkse taken efficiënt te beheren en tijd te besparen, of het nu gaat om samenwerken aan een lesplan of het monitoren van prestaties van leerlingen. Volgens hetzelfde rapport gaf 65 procent van de respondenten aan dat hun leerkrachten gemiddeld 1,5 uur per week hebben bespaard door verbeterde samenwerking met Apple devices.2

Verbeterde efficiëntie voor IT

Nu het gebruik van technologie in de klas een gegeven is, wordt IT-tijd beter besteed aan het beheren van technologie die het onderwijs en het leren verbetert en gaat er minder tijd verloren aan supporttickets en reparaties. iPad is betrouwbaar en gemaakt om lang mee te gaan, dus in vergelijking met andere devices kunnen scholen hun operationele efficiëntie verbeteren door minder IT-helpdeskverzoeken, een betere beveiliging en minder tijd aan reparaties te besteden. En met implementatie op afstand kan de IT-afdeling iPad snel operationeel krijgen in het hele district. Uit een recent rapport van Forrester blijkt dat scholen in districten met 10.000 leerlingen een toename van de operationele efficiëntie tot 35 procent zien door de tijd die bijna drie fulltime IT-werknemers besteden aan andere taken en verantwoordelijkheden te herverdelen.2

iPad is ook compatibel met de tools en services die IT dagelijks gebruikt, zodat ze de systemen kunnen blijven gebruiken die ze al kennen. En hun leergemeenschap kan dat ook, met de productiviteits- en klassikale tools, waaronder die van Google en Microsoft. iPad kan worden geïntegreerd met Google Workspace en Microsoft Azure Active Directory, zodat leerlingen zich kunnen aanmelden met de gebruikersnamen en wachtwoorden die ze al kennen. En iPad is een goedgekeurd device voor het beheren van statusbeoordelingen en werkt met online examens.

Slimmere investering voor je school

Technologie is een echte onderscheidende factor geworden in het onderwijs. En wanneer de budgetten krap zijn, zijn technologische beslissingen cruciaal. Bij het evalueren van devices voor onderwijsinstellingen zijn de initiële kosten slechts een van de vele factoren waarmee je rekening moet houden. De restwaarde op de lange termijn kan in het algemeen een grote impact hebben op een financiële investering. iPad is een kosteneffectieve optie voor je leergemeenschap.

De combinatie van duurzame hardware, betrouwbare software en doorlopende OS-updates betekent dat Apple devices in de loop van de tijd een aanzienlijke waarde behouden. Volgens een recent onderzoek behield iPad 20 procent van de oorspronkelijke waarde aan het einde van een levenscyclus van vier jaar.2 Dus terwijl andere devices worden weggegeven of weggegooid, kunnen leidinggevenden dankzij iPad de kosten terugverdienen en opnieuw investeren in hun regio wanneer het tijd is om te upgraden.

1 Gebaseerd op interne Apple gegevens.

2 The Total Economic ImpactTM of Apple Devices for K-12 Education, een onderzoek in opdracht van Forrester Consulting in opdracht van Apple, januari 2023, waarbij een samengestelde organisatie van 10.000 studenten wordt gebruikt om onderwijsinstellingen in de VS van vergelijkbare grootte en met vergelijkbare middelen te vertegenwoordigen.

Inspiratiegids

Vul het formulier in en download de inspiratiegids

Naam(Required)

Inspiratiegids

Vul het formulier in en download de inspiratiegids

Naam(Required)

Contacteer een trainer

Apple professional Learning Specialist
Op dit moment zijn er in Vlaanderen 8 APLS-trainers. De Apple Professional Learning Specialists maken gebruik van hun unieke expertise op het gebied van onderwijs om te laten zien hoe je Apple producten effectief kunt gebruiken om te leren en te onderwijzen. Ze begeleiden, adviseren en ondersteunen leerkrachten bij het ontwikkelen van hun technologische vaardigheden, waarbij ze innovatie waarderen om leerlingen aan te moedigen om verder te gaan. De belangrijkste missies van deze trainers zijn: beheer- en planningsondersteuning plannen tot professionele vorming; in overeenstemming met de leerdoelen; op onderzoek gebaseerde strategieën voor het leren met technologie; praktische onderwijscoaching en – begeleiding.

Authorised Apple Education Specialist
Naast het leveren van producten kunnen de resellers of geautoriseerde Apple Education Specialists (AAES) je ook advies, voortdurende ondersteuning en diensten bieden die zijn afgestemd op de behoeften van je instelling. Hun teams hebben een diepgaande kennis van de onderwijsproducten van Apple en van de manier waarop ze apparaten effectief kunnen inzetten op scholen van elke omvang. Je kunt onder andere via de AAES een beroep doen op één van de Apple Professional Learning Specialists. Zij verzorgen graag een opleiding op maat.

logos lab9 econocom

Volg Apple via Twitter
Volg @AppleEDU en neem deel aan de gesprekken via #AppleEDUChat op Twitter

Volg onze APLS-trainers via Twitter
Bart Boelen (@schoolbytesbe)
Björn Carreyn (@mrcarreyn)
Eva De Vriendt (@DeVriendtEva)
Philip Everaerts (@Rataplanbe)
François Hanton (@mrhanton)
Ann Jacobs (@ICTjufAnn)
Nele Tilleman (@moznele)
Serge Vrancken (@sergevrancken)
Elke De Bree: (@ElkeDeB)
Sacha Vanderbeke (@Sacha_Vndrbk)
Pascal Penta (@DigiCoachGooik)
Kristof De Ridder (@krideri)

Volg onze AAES via Twitter
Econocom (@Econocom_BeLux)
Lab9 Pro (@lab9be)

Word Apple Teacher

Apps, hulpmiddelen en programma’s zijn gemaakt om IT-personeel, leraren, leerlingen en hun ouders te helpen om overal en altijd te leren of er voordeel uit te halen. Scherp je eigen basisvaardigheden in verband met ICT-gebruik eenvoudig aan dankzij de omgeving van Apple Teacher. Je vindt hier materialen en stappenplannen voor zowel iPad als Mac. Telkens je een skill onder de knie hebt, verdien je een badge. Er zijn zelfs afzonderlijke badges te verdienen voor Swift Playgrounds. Je vindt in deze omgeving ook nog andere uitgewerkte uitdagingen en projecten rond bijvoorbeeld Clips en hoe leerlingen de wereld willen zien …

 • Hulpmiddelen « Afstandsleren » via het programma Apple Teacher
 • Verzameling van apps en handboeken voor afstandsonderwijs en thuisstudie
 • Creatieve activiteiten om leerkrachten en ouders te helpen de creatieve en positieve geesten van kinderen thuis te ontwikkelen
 • Configuratie van Apple-apparaten voor afstandsonderwijs
 • Conferenties en virtuele één-op-één-sessies met Apple Professional Learning Specialists.

Click below to find out more

Accessoires

Apple Pencil
Maak notities, annoteer documenten of teken en druk je uit. De Apple Pencil kan gebruikt worden als pen, penseel, kleurpotlood, … Het vergemakkelijkt het nemen van notities en het maken van illustraties, tekeningen en aantekeningen bij documenten.

Bekijk de compatibiliteit op https://www.apple.com/benl/apple-pencil/

Trackpad of muis
Een muis kan ook de navigatie op de iPad vergemakkelijken. De iPad is uitgerust met een heel natuurlijk virtueel toetsenbord, maar het is mogelijk om een extern toetsenbord aan te sluiten.

Extern toetsenbord
Bovendien biedt iPadOS nieuwe manieren om de twee toetsenborden te gebruiken, zowel het virtuele als het fysieke. De iPad is compatibel met een volledig gamma aan Bluetooth-toetsenborden en hoesjes die een ingebouwd toetsenbord bevatten.

Geluid en oortjes
De iPad is compatibel met de op de markt verkrijgbare oortjes en koptelefoons (bedraad of draadloos). Om voor de hand liggende redenen zijn deze accessoires voor persoonlijk gebruik.

Apple Pencil
Apple Mouse
Apple Keyboard
Apple Earpods

Click below to find out more

Bevorder innovatie

Schoolleiders, ontdek nieuwe wegen van reflectie, de strategieën die moeten worden ingevoerd om in uw school een cultuur van innovatie ten dienste van het leren te vestigen. Help uw teams om verder te gaan in hun lespraktijk en krijg hulp bij het gebruik van de iPad en de bijhorende apps. De hulpmiddelen en ondersteuningssessies Leiderschap zijn bedoeld om schoolleiders te helpen de strategieën en tools in te voeren om een innovatiecultuur in hun school te ontwikkelen en een dynamische omgeving te creëren die zowel de leerlingen als de onderwijsteams inspireert. Download de materialen uit de Apple Books Store.

Innovation Apple

Click below to find out more

Stroomlijn het leren

De app Klaslokaal is een veelzijdige onderwijsassistent waarmee de leerkracht een klas met leerlingen die met een iPad zijn uitgerust, kan beheren vanaf zijn/haar Mac of zijn/ haar iPad, men kan: inhoud sturen naar de iPad van de leerlingen activeren van het openen van apps, webpagina’s, boeken de schermen van de leerlingen bekijken en controleren het scherm van een leerling delen met de rest van de klas …

De app Schoolwerk maakt het eenvoudig om cursusmateriaal te delen, leerlingen naar een activiteit in een app te leiden, samen te werken met leerlingen en hun vooruitgang op te volgen. Leraren kunnen eenvoudig lesmededelingen creëren en versturen of een herinnering aan een taak of nog een huiswerk. Ze krijgen vervolgens informatie over de vooruitgang van hun leerlingen, die hen toestaat om hun onderwijs af te stemmen op de behoeften op elk van hen.

De leerlingen kunnen het huiswerk dat hen is opgedragen zien en inleveren en hun eigen vooruitgang op één plek bekijken.

apple teach
Klaslokaal
apple teach
Schoolwerk

Click below to find out more

MDM - Oplossingen

Het beheer van veel iPads mag geen tijdverlies zijn. Dankzij de gedeelde iPad-functionaliteit kunnen leerlingen genieten van een gepersonaliseerde ervaring op een apparaat dat door meerdere mensen wordt gedeeld. Zo vermijden lesgevers en de IT-beheerders tijd te verspillen aan het opslaan of het wissen van gegevens tussen de lessen.

De IT-ers van de school kunnen gebruik maken van een MDM (Mobile Device Management). Een vaak gebruikte MDM is Jamf.

Met Jamf kun je, op maat van je school, …

 • apparaten zoals iPads beheren – apparaten voorzien van extra beveiliging
 • apps verdelen binnen jouw schoolomgeving
 • gebruikers toegang geven tot jouw eigen omgeving waar ze zonder tussenkomst van IT, apps kunnen installeren en hun iPad onderhouden
 • … Meer info krijg je zeker via een AAES (Econocom of Lab9). Je kunt ook meer lezen over Jamf via
  https://www.jamf.com/nl/oplossingen/sectoren/educatie/

Click below to find out more

Privacy & Beveiliging

Alle Apple producten zijn zo ontwerpen dat goede beveiliging en goede privacy steeds ingebouwd zitten in ons systeem, zodat scholen apparaten, apps en diensten krijgen die het werk en de persoonlijke gegevens van leerlingen beschermen. Apple voldoet aan de Europese Algemene Gegevensbeschermingsverordening (GDPR). Apple heeft functies ontwikkeld en geïntegreerd die de mobiele beveiliging versterken en standaard het hele systeem beschermen.

Stop icon

Click below to find out more

Apple School Manager

Apple School Manager (ASM) is een gratis webportaal dat door Apple wordt aangeboden om de registratie, de implementatie en het beheer van Apple apparaten en de distributie van apps en materiaal voor onderwijsinstellingen te vereenvoudigen door de mogelijkheden van Apple DEP en Apple VPP in één enkel platform te combineren. Hier wordt ook de link met de MDM* gelegd.

Apple School Manager (ASM) ondersteunt het gebruik van (mobiele) Apple apparaten in scholen en andere onderwijsinstellingen met een totaaloplossing voor het beheer van mobiele apparaten, zodat de aanmelding zonder enige aanraking kan gebeuren en de apparaatconfiguraties en apps automatisch kunnen worden ingezet. Eigenlijk is ASM een tool waarmee Apple apparaten door leerlingen kunnen worden gebruikt voor onderwijs binnen hun leeromgeving.

Enkele voordelen van het configureren van Apple School Manager zijn:

 • Gedeelde iPads: Voor instellingen die één iPad aan meerdere studenten verstrekken, maakt Apple School Manager het mogelijk om deze als gedeelde iPads te voorzien, waardoor volledige gegevensbeveiliging en gebruikersprivacy worden gegarandeerd.
 • Managed Apple ID: Er wordt een Managed Apple ID aangemaakt voor alle leerlingen die zijn toegevoegd aan het Apple School Manager-programma, waardoor ze toegang krijgen tot meerdere Apple diensten, zoals iCloud (met gratis 200 GB opslag), iTunes en de gedeelde iPad. Het maakt het ook mogelijk om apparaten zonder Apple ID te installeren.
 • Vereenvoudigde distributie van apps en content: IT-beheerders kunnen hiermee naadloos apps en content aanschaffen en distribueren op de apparaten van de leerlingen.
 • Integratie met Apple Classroom en Apple Schoolwerk.**.
  Meer informatie vind je hier: https://support.apple.com/nl-be/guide/apple-school-manager/

* zie MDM-oplossingen
** zie Stroomlijn het leren

School Login

Click below to find our more

Microsoft Office en andere apps

De apps van Apple
Op je iPad staan er standaard een pak apps die je onmiddellijk kun inzetten in de klas. Denk maar het inscannen van QR-codes met de app Camera of de bewerkingsmogelijkheden in Foto’s, maar ook Apple Mail, Agenda, Herinneringen, Klok (Timer), ….

Je zet heel eenvoudig de app Notities bij het uitwerken van een project, Apple Kaarten om een daguitstap te plannen, Dictafoon om geluid snel op te nemen en de nieuwe app Vertaal als ondersteuning.

Met de gratis apps van Apple, zoals Pages, Numbers en Keynote kun je fantastische documenten creëren of jouw bestaande documenten uit bijvoorbeeld Powerpoint bewerken en aanpassen. Apple Clips, iMovie, Garabeband en Reality Composer zijn eveneens gratis en brengen jouw creativiteit naar een nog hoger niveau.

Microsoft Office
Is de school gewoon om te werken met de programma’s van Microsoft Office 365 Education, dan kun je de apps van onder andere Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Teams, … op de iPad installeren. Door er in te loggen met jouw account van de school (of met jouw persoonlijke account), werk je verder met jouw documenten zoals je het verwacht

Andere apps
Op de iPad Ook de apps uit de Google G Suite-apps, zoals Google Drive en Google Classroom werken perfect op iPad. In de App Store van Apple vind je het grootste aanbod voor apps die bedoeld zijn voor het onderwijs. Denk maar aan …

 • Apps voor interactieve oefeningen zoals Bookwidgets, Socrative …
 • Apps voor wiskunde zoals Mobis Calculator, Desmos en Geogebra
 • Apps om AR-ervaringen* te delen zoals AR Makr, JigSpace, …

Click below to find out more

Werk samen aan opdrachten en taken

Op je iPad kun je eenvoudig samenwerken aan opdrachten en taken. Met de app Berichten (of FaceTime) leg je snel contact met jouw vrienden. In documenten van Pages, Numbers, Keynote, … kun je eenvoudig samenwerken. Maar ook het samenwerken in documenten van Microsoft Office verloopt vlekkenloos. 

Bekijk de video.

Play Video

Verwerk de leerstof op een creatieve manier

 • Maak een oogverblindende presentatie in Keynote.
 • Doe een geluidsopname in Garageband.
 • Maak gebruik van Clips of iMovie en gebruik onder andere groen-blauwscherm en bepaal zelf de omgeving waar je wordt opgenomen.
 • Vat je leren samen via een Sketchnote in notities. Met je iPad ben je mobiel, creatief en productief.

Bekijk de video.

Play Video

Stem alles af op jouw noden bij het leren

Op je iPad heb je onmiddellijk een aantal apps die je kunnen helpen bij het plannen en organiseren van jouw schoolwerk.

 • Via de instellingen kun je ook de iPad naar jouw hand zetten. Zo kun je er voor zorgen dat je niet gestoord wordt tijdens de schooluren of op de momenten waar jij echt gefocust wil blijven. Naast nog veel andere mogelijkheden is het instellen van de schermtijd ook een handige tool om je te attenderen dat je toch al heel wat tijd achter je schermen vertoeft.

Bekijk de video.

Play Video

Organiseer jezelf om goed te leren.

Op je iPad heb je onmiddellijk een aantal apps die je kunnen helpen bij het plannen en organiseren van jouw schoolwerk.

 • Agenda: hier kun je je eenvoudig abonneren op agenda’s van de school, zelf activiteiten toevoegen en inschatten hoe druk een bepaalde periode wordt.
 • Herinningen: heb je taken of opdrachten die je tegen een bepaalde deadline moet afwerken dan is deze app echt een hulp.
 • Met de app Notities kun je de basis leggen voor jouw samenvattingen. Je brengt er ingescande documenten samen, maakt er mindmaps of je brengt verschillende stappen in een project samen in een lijst.

Bekijk de video.

Play Video

Contacteer een trainer

Apple professional Learning Specialist
Op dit moment zijn er in Vlaanderen 8 APLS-trainers. De Apple Professional Learning Specialists maken gebruik van hun unieke expertise op het gebied van onderwijs om te laten zien hoe je Apple producten effectief kunt gebruiken om te leren en te onderwijzen. Ze begeleiden, adviseren en ondersteunen leerkrachten bij het ontwikkelen van hun technologische vaardigheden, waarbij ze innovatie waarderen om leerlingen aan te moedigen om verder te gaan. De belangrijkste missies van deze trainers zijn: beheer- en planningsondersteuning plannen tot professionele vorming; in overeenstemming met de leerdoelen; op onderzoek gebaseerde strategieën voor het leren met technologie; praktische onderwijscoaching en – begeleiding.

Authorised Apple Education Specialist
Naast het leveren van producten kunnen de resellers of geautoriseerde Apple Education Specialists (AAES) je ook advies, voortdurende ondersteuning en diensten bieden die zijn afgestemd op de behoeften van je instelling. Hun teams hebben een diepgaande kennis van de onderwijsproducten van Apple en van de manier waarop ze apparaten effectief kunnen inzetten op scholen van elke omvang. Je kunt onder andere via de AAES een beroep doen op één van de Apple Professional Learning Specialists. Zij verzorgen graag een opleiding op maat.

logos lab9 econocom

Volg Apple via Twitter
Volg @AppleEDU en neem deel aan de gesprekken via #AppleEDUChat op Twitter


Volg onze APLS-trainers via Twitter
Bart Boelen (@schoolbytesbe)
Björn Carreyn (@mrcarreyn)
Eva De Vriendt (@DeVriendtEva)
Philip Everaerts (@Rataplanbe)
François Hanton (@mrhanton)
Ann Jacobs (@ICTjufAnn)
Nele Tilleman (@moznele)
Serge Vrancken (@sergevrancken)


Volg onze AAES via Twitter
Econocom (@Econocom_BeLux)
Lab9 Pro (@lab9be)

Click below to find out more

Word Apple Teacher

Apps, hulpmiddelen en programma’s zijn gemaakt om IT-personeel, leraren, leerlingen en hun ouders te helpen om overal en altijd te leren of er voordeel uit te halen. Scherp je eigen basisvaardigheden in verband met ICT-gebruik eenvoudig aan dankzij de omgeving van Apple Teacher. Je vindt hier materialen en stappenplannen voor zowel iPad als Mac. Telkens je een skill onder de knie hebt, verdien je een badge. Er zijn zelfs afzonderlijke badges te verdienen voor Swift Playgrounds. Je vindt in deze omgeving ook nog andere uitgewerkte uitdagingen en projecten rond bijvoorbeeld Clips en hoe leerlingen de wereld willen zien …

In het Apple teacher Learning Center vind je o.a.

 • Reeks video’s « Apple Education Learning » om de ingebouwde features van Apple producten te gebruiken
 • Hulpmiddelen « Afstandsleren » via het programma Apple Teacher
 • Verzameling van apps en handboeken voor afstandsonderwijs en thuisstudie
 • Creatieve activiteiten om leerkrachten en ouders te helpen de creatieve en positieve geesten van kinderen thuis te ontwikkelen
 • Configuratie van Apple-apparaten voor afstandsonderwijs
 • Conferenties en virtuele één-op-één-sessies met Apple Professional Learning Specialists.
Apple Teacher Learning Center

Click below to find out more

Stroomlijn het leren

Apple Klaslokaal
De app Klaslokaal is een veelzijdige onderwijsassistent waarmee de leerkracht een klas met leerlingen die met een iPad zijn uitgerust, kan beheren vanaf zijn/haar Mac of zijn/ haar iPad, men kan: inhoud sturen naar de iPad van de leerlingen activeren van het openen van apps, webpagina’s, boeken de schermen van de leerlingen bekijken en controleren het scherm van een leerling delen met de rest van de klas …

Apple Schoolwerk
De app Schoolwerk maakt het eenvoudig om cursusmateriaal te delen, leerlingen naar een activiteit in een app te leiden, samen te werken met leerlingen en hun vooruitgang op te volgen. Leraren kunnen eenvoudig lesmededelingen creëren en versturen of een herinnering aan een taak of nog een huiswerk. Ze krijgen vervolgens informatie over de vooruitgang van hun leerlingen, die hen toestaat om hun onderwijs af te stemmen op de behoeften op elk van hen. De leerlingen kunnen het huiswerk dat hen is opgedragen zien en inleveren en hun eigen vooruitgang op één plek bekijken.

apple teach
Klaslokaal
apple teach
Schoolwerk

Click below to find out more

Nieuwe eindtermen secundair onderwijs

Je weet als geen ander hoeveel impact de eindtermen hebben op jouw job. Onder de competentie ‘4 Digitale competentie en mediawijsheid’ moet je ook in de tweede graad een aantal eindtermen realiseren. Afhankelijk van de de beoogde finaliteit (doorstroom, dubbele finaliteit of arbeidsmarkt) kan de toepassing of focus anders zijn. Je hebt enorm veel mogelijkheden om IT in te zetten in je school en klas en bovendien in elk vak. Je helpt zo je leerlingen zelfstandig te leren en stimuleert ze om meer te ontdekken. Net als jij geloven we dat de juiste leeromgeving er één is waar elke leerling zich ontplooit en die vaardigheden ontwikkelt. En dat op een vanzelfsprekende en natuurlijke manier.

Creatief leerstof vastzetten aan de hand van een sketchnote of visueel verbanden verduidelijken in rekenbladen.

Taalstructuren inoefenen met behulp van interactieve werkboeken of spreek- en schrijfvaardigheden stimuleren met een vlog.

Gebruik maken van Augmented Reality (AR) binnen een marketingcontext of 3D-objecten binnen brengen om een probleemstelling in de ruimte beter te begrijpen.

Variabelen, parameters en controlestructuren gebruiken om een extreme waarde te vinden, het lenen en sparen te simuleren, …

Doe je graag concrete ideeën op om je eigen weg te vinden in de vele mogelijkheden? Vind dan op 1-2-3 inspiratie om aan de slag te gaan met deze nieuwe eindtermen. Voor je het weet ben je helemaal mee.

 • Download hier de brochure met voorbeelden voor de nieuwe eindtermen in de eerste graad.
 • Download hier de brochure met voorbeelden voor de nieuwe eindtermen in de tweede graad.

Click below to find out more

Augmented Reality

Augmented reality op iPad kan de manier waarop uw leerlingen de wereld ervaren volledig transformeren en zich eigen maken. Stuur jouw klaslokaal de ruimte in. Breng een geschiedenisles tot leven door de sfeer van een tijdperk terug te brengen. Beleef en verdiep je in alledaagse objecten om hun structuur te begrijpen.

De iPad is een mobiel device en bevat veel geavanceerde technologieën, waaronder een krachtige versnellingsmeter, een krachtig fototoestel en camera evenals een besturingssysteem dat speciaal is ontworpen om augmented reality te ondersteunen. Samen creëren deze elementen een ervaring die op andere platformen gewoon onmogelijk te ontwerpen is.

Met de app Meten verander je je iPad in een meetlint en kun je objecten uit de echte wereld meten. Met Reality Composer kun je zelf aan de slag om je eigen AR-beleving te creëren en te delen met anderen.

Download zeker even deze materialen:

Click below to find out more

Computationeel denken

Het aanleren van coderen is niet alleen een kwestie van het leren van de code. Het is ook een kans om nieuwe manier van denken te ontwikkelen en ideeën tot leven te brengen. Apple heeft programma’s ontworpen om leerkrachten te helpen bij het toevoegen van programmeren in de klas. 

Bekijk zeker even de materialen die speciaal voor het onderwijs zijn ontworpen:

 • Snelgids: aan de slag met programmeren
 • 40 uur lesmateriaal: iedereen kan programmeren: Puzzels
 • 40 uur lesmateriaal: iedereen kan programmeren: Avonturen
 • Ontwikkel in Swift: Exploraitions (vanaf 14 jaar)
 • Ontwikkel in Swift: Fundamentals (vanaf 14 jaar)
 • Ontwikkel in Swift: Data Collections (vanaf 14 jaar)

Meer info: https://www.apple.com/benl/education/k12/teaching-code/

Om dit alles te ondersteunen biedt Apple een gratis app aan op iPad: Swift Playgrounds.

Click below to find out more

Creativiteit

Apple heeft een speciaal lesprogramma “Iedereen is creatief” waardoor leerlingen leren om hun ideeën te ontwikkelen. Ze communiceren door middel van video, fotografie, muziek en tekenen. Leerkrachten van hun kant beschikken over leuke en relevante tools om deze vaardigheden te integreren in al hun lessen, ongeacht het niveau. Ontdek bijvoorbeeld in de projecthandleiding van muziek hoe je zelf een Podcast kan maken.

Blader zeker even door de materialen:

 • Boeken rond tekenen, fotografie, video en muziek.
 • Aparte handleidingen voor leraren uit de basisschool en de middelbare school.
 • Speciaal ontworpen creative activiteiten
 • Een werkboek om zelf materialen te ontwerpen

Meer info vind je hier: https://www.apple.com/benl/education/k12/everyone-can-create/

Voeg daar de gratis eigen Apple-apps aan toe en leerlingen en leerkrachten beschikken over een complete toolkit om te werken met verhalen die rijk zijn aan multimedia. Maak je inspirerende filmpjes in Clips of iMovie. Gebruik geluid en muziek in Garageband en creëer je eigen Podcasts op te nemen. Gebruik Notities, Keynote, Pages of Numbers om jouw eigen Sketchnote vorm te geven.

Click below to find out more

Productiviteit

Werken met jouw vertrouwde apps
Ben je als leraar vertrouwd om te werken met de programma’s van Microsoft Office 365 Education, dan kun je de apps van onder andere Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Teams, … op de iPad installeren.

Door er in te loggen met jouw account van de school (of met jouw privé-account), werk je verder met jouw bestanden zoals je het verwacht. Met de gratis apps van Apple, zoals Pages, Numbers en Keynote kun je fantastische documenten creëren of jouw bestaande documenten uit bijvoorbeeld Powerpoint bewerken en aanpassen.

Ook de apps uit de Google G Suite-apps, zoals Google Drive en Google Classroom werken perfect op iPad.

Bestanden in de cloud
De app Bestanden laat leerlingen toe om hun bestanden op één plaats te beheren en te organiseren – op verschillende virtuele opslagapparaten (Cloud), de schoolserver, hun iPad of zelfs een USB-stick – zodat ze er eender waar toegang tot hebben. iCloud slaat alle documenten en projecten van de leerlingen veilig op. Elke leerling of schoollid met een beheerde Apple ID heeft recht op 200 GB gratis iCloud-opslag.

Je kan de apps van andere clouddiensten zoals OneDrive en Google Drive op je iPad installeren als je hier gebruik van wil maken.

Multitasken
Multitasking op jouw iPad zorg er voor dat je twee apps naast elkaar kan gebruiken. Laat leerlingen een video bekijken en gelijk vragen beantwoorden in een document van Pages. Of raadpleeg het bron op het internet via Safari en verzamel de nuttige info en afbeeldingen in een gedeelde Notitie. Ook switchen tussen apps gaat heel snel. Met Drag & Drop slepen ze heel simpel materiaal van de ene naar de andere app

Toegankelijkheid

De iPad biedt een grote variëteit aan functionaliteiten gericht op het zelfstandig maken van leerlingen, wat hun capaciteiten ook zijn. Bijvoorbeeld, voor leerlingen met een visuele beperking of leerlingen die het best leren met audio-ondersteuning, leest de functie ‘Spreek selectie uit’ voor wat er wordt weergegeven. Met de VoiceOver-functie kun je een document openen of een menuonderdeel selecteren. De Begeleide toegangsmodus en de Safari Reader stimuleren de concentratie. En met stembediening kun je nu gevoelsmatig en alleen met je stem door iPadOS navigeren

Click below to find out more